Warsztaty

Roczny Kurs Technik Terapii Tańcem i Analizy Ruchu

Warszawa, wrzesień 2020 - marzec 2021

Na tym kursie rozwiniesz umiejętność kreatywnego wykorzystywania ruchu, tańca i świadomości ciała w pracy z ludźmi. Doświadczeniowo i teoretycznie poznasz związek ciała z psychiką. Nauczysz się projektować ćwiczenia łączące ekspresję ciała z myśleniem i emocjami. Poznasz konkretne techniki terapii tańcem i analizy ruchu. Rozwiniesz empatię kinestetyczną, umiejętność obserwacji ruchu, poszerzysz własny repertuar ruchowy. Staniesz się bardziej spójnym, osadzonym we własnym ciele, uważnym prowadzącym.

Kurs składa się z: 3-dniowego Treningu Wprowadzającego, 6 szkoleniowych zjazdów weekendowych, pracy własnej i w zespołach koleżeńskich oraz konsultacji indywidualnych.
Ten mocno praktyczny Kurs skierowany jest do osób pracujących lub przygotowujących się do pracy z ludźmi w obszarze terapii, edukacji i rozwoju osobistego oraz kształcenia ruchowego.

Prowadzące: Izabela Guzek, Katarzyna Dańska

Poznaj niektórych absolwentów Kursu: https://terapiatancem-iba.pl/absolwenci-naszego-kursu/
Więcej informacji: http://terapiatancem-iba.pl/kurs/
Kontakt i zapisy: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript., tel: 600 390 008

ROCZNY KURS: ŚWIADOME CIAŁO I JĘZYK RUCHU. POŁĄCZENIE LABAN/BARTENIEFF MOVEMENT SYSTEM (LBMS) Z TECHNIKAMI TERAPII TAŃCEM I RUCHEM W PRACY Z LUDŹMI

Warszawa, czerwiec 2020 - lipiec 2021

Program kursu został zaprojektowany tak, aby uczył ucieleśnionego prowadzenia grupy lub pracy indywidualnej, umiejętności stosowania interwencji ruchowych w połączeniu z tematami psychologicznymi oraz pracy z narzędziami rozwijania świadomości ruchu. Umiejętności te mogą być wykorzystywane zarówno w pracy własnej oraz we wspieraniu innych w korzystaniu z transformującej siły ruchu. Podczas programu uczymy jak budować procesy indywidualne i grupowe w oparciu o wiedzę pochodzącą z Laban/Bartenieff Movement System – LBMS (nt. pracy z wzorcami i strategiami ruchowymi oraz wiedzę z obszaru Terapii Tańcem i Ruchem – DMT (nt. relacji i terapeutycznej roli ruchu).
Kurs skierowany jest do osób zainteresowanych i zmotywowanych do nauki języka ruchu i sposobów pracy ze sobą i innymi ludźmi opartych na LBMS i terapii tańcem. Na kurs zapraszamy osoby, które mają doświadczenie (min 16 godzin w pracy opartej o terapię tańcem i ruchem lub LBMS z prowadzącą/cym posiadającym wykształcenie w tym zakresie) i dążą do rozwoju swoich umiejętności osobistych i zawodowych.
Szkolenie jest wyjątkowe, ponieważ łączy aspekty LBMS z aspektami DMT w celu twórczego zastosowania ich w różnych dziedzinach życia osobistego i zawodowego. Atutem jest wieloletnie doświadczenie i wiedza trenerek prowadzących: wieloletnie, międzynarodowe i pochodzące z dziedzin: LBMS, terapii tańcem i ruchem, superwizji, coachingu, terapii somatycznej i edukacji. Karen Studd uczy w Stanach Zjednoczonych, Kanadzie, Europie, Meksyku, Chinach i Izraelu, jest współautorką książki ”EveryBody is a Body”.

Prowadząca: Karen Studd i Aga Sokołowska, więcej informacji na FB: LINK oraz na stronie: LINK

JĘZYK RUCHU. ZANURZENIE W ANALIZĘ RUCHU R. LABANA I I. BARTENIEFF. 2 CZĘŚCI

Warszawa 16 - 17.11.2019 oraz 08 - 09.02.2020

Zapraszam wszystkie osoby, które chcą otworzyć się na zrozumienie swojego ruchu i tego, co często nieświadomie wyraża się poprzez ciało. Szczególnie zachęcam do udziału osoby pracujące lub przygotowujące się do pracy z ludźmi, zarówno te, które pracują poprzez słowo jak i poprzez ruch, taniec, ale i te, które chcą same dla siebie poznać język ruchu, który rozwija empatię kinestetyczną i umożliwia wielowymiarowy rozwój zarówno warsztatu pracy zawodowej jak i własnych umiejętności osobistych. Poznanie go może być pomocne m.in. w pracy: trenera, coacha, choreoterapeuty, terapeuty, arteterapeuty, nauczyciela, pedagoga, seksuologa, psychologa.

Szkolenie składa się z dwóch części (34godzin dydaktycznych) i pracy własnej pomiędzy nimi. 16-17 listopada oraz 8-9 lutego . Pozwala poznać kompleksowe podejście Rudolfa Labana, który „przetłumaczył” fascynujący język ruchu na słowa i tematy życiowe oraz zdobyć wiedzę o głębokim połączeniu ciała z psychiką. Rozwija umiejętność ucieleśnienia, obserwacji ruchu i pełniejszego zrozumienia siebie oraz drugiego człowieka. Szkolenie daje konkretną wiedzę, rozwija umiejętności praktyczne i stwarza okazję, by poznać zaawansowany sposób rozumienia, twórczej pracy, przejścia różnych procesów w ruchu, które są zarówno w strukturze jak i pełne kreatywności. Program ma spójną logikę. Pomiędzy modułami jest do wykonania praca własna (ruchowa i poznawcza).

Prowadząca: Aga Sokołowska, więcej informacji na FB: LINK oraz na stronie: LINK Informacje i zapisy: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

PROJEKTOWANIE SCENARIUSZY ZAJĘĆ DO PRACY Z GRUPAMI W OPARCIU O ANALIZĘ RUCHU I ELEMENTY TERAPII TAŃCEM I RUCHEM

WARSZAWA, 21-22 marca 2020

Szkolenie skierowane jest do osób, które pracują lub przygotowują się do pracy z dziećmi, młodzieżą lub dorosłymi (nauczyciele, pedagodzy, pracownicy socjalni, instruktorzy, arteterapeuci, terapeuci).
Korzyścią z udziału w szkoleniu jest poznanie etapów potrzebnych do zbudowania efektywnego scenariusza zajęć uwzględniających ruch/pracę z ciałem i tematy psychologiczne, poznanie konkretnych, kreatywnych ćwiczeń z analizy ruchu R. Labana (na jego strukturze bazowała np. W. Sherbourne) oraz ćwiczeń związanych z relacjami w grupie. Ważną częścią szkolenia jest doskonalenie umiejętności budowania niewerbalnego kontaktu z grupą i odczytywania tego, co komunikuje grupa pomiędzy słowami. Uczestnicy na koniec szkolenia przygotowują autorski scenariusz zajęć i otrzymują informację zwrotną od prowadzącej. Cele szkolenia to m.in.: poznanie elementów potrzebnych do zbudowania efektywnego przebiegu zajęć, poznanie wybranych kategorii ruchowych z Analizy Ruchu R. Labana, na bazie których można projektować ćwiczenia związane z określonym tematem, poszerzenie kompetencji zawodowych o poznanie konkretnych ćwiczeń związanych z relacjami (m.in integracja, współpraca, zaufanie, różne role w grupie), doskonalenie wybranych technik z terapii tańcem i ruchem, które umożliwiają budowanie dobrego kontaktu z Grupą, rozwinięcie umiejętności doboru ćwiczeń ruchowych dla swoich grup, zbudowanie autorskiego scenariusza.

Prowadząca: Aga Sokołowska, Więcej informacji na FB LINK oraz na stronie LINK