Definicje

"Ciało jest fizycznym aspektem osobowości, a ruch czyni tę osobowość widzialną".
M. Starks Whitehouse

Psychoterapia Tańcem i ruchem

Psychoterapia Tańcem i Ruchem (ang. DMT - Dance Movement Therapy lub DMP - Dance Movement Psychotherapy *) podobnie jak inne nurty psychoterapii opiera się na świadomym i zamierzonym zastosowaniu uznanych zasad psychoterapii, metod klinicznych i postaw interpersonalnych, w celu pomagania ludziom w zmianie ich zachowań, procesów poznawczych, sposobu przeżywania emocji i/lub innych cech osobowych w kierunku, który korzystający z terapii uważają za pożądany (Prochaska i Norcross, 2006).

* Druga nazwa jest młodsza i obowiązująca, natomiast pierwsza – to nazwa pierwotna, częściej spotykana w piśmiennictwie ze względu na wieloletnią tradycję.

Relacja terapeutyczna

Podstawą psychoterapii tańcem i ruchem i bardzo istotnym czynnikiem leczącym, wspólnym dla większości nurtów psychoterapeutycznch jest relacja pomiędzy pacjentem a terapeutą (relacja terapeutyczna) budowana w bezpieczny sposób podczas procesu terapii, oparta na empatii, akceptacji, zaufaniu i autentycznej obecności. DMP umożliwia nawiązanie relacji na dwóch poziomach: werbalnym i niewerbalnym.

Ruch w procesie psychoterapii

To co jest specyficzne w DMP, to wykorzystanie podczas psychoterapii ruchu, poprzez który człowiek może zaangażować się w kreatywny proces prowadzący do osobistej integracji i rozwoju. Dzięki włączeniu do psychoterapii elementów ukierunkowanych na doświadczanie i czucie, wewnętrzny świat osoby może stać się bardziej zrozumiały, a relacja między pacjentem a terapeutą pełniejsza. Tym co wyróżnia Psychoterapię Tańcem i Ruchem spośród innych form psychoterapii zorientowanych na działanie jest wykorzystanie procesu twórczego, metafory ruchowej oraz analizy i obserwacji ruchu.

Ciało i umysł

Psychoterapia tańcem i ruchem opiera się na założeniu, że „ciało i umysł pozostają ze sobą w stałej wzajemnej interakcjii” (Schoop i Mitchell, 1974), w ciele człowieka zawarta jest jego historia a jego osobowość i stan emocjonalny wyrażają się poprzez postawę ciała i ruch. Dlatego też zmiana na poziomie ruchu (rozwijanie świadomości ciała, zmiana shcematów ruchowych) może mieć wpływ na całościowe funkcjonowanie człowieka.

Ruch rozumiany bardzo szeroko

Kluczowe dla DMP jest wspieranie pacjenta w dostrzeganiu i rozwijaniu spójności miedzy myślami, emocjami, wrażeniami z ciała i działaniem. Ruch może sprzyjać ujawnianiu się tych doświadczeń i może stać się dla nich formą wyrazu. Ruch jest pojmowany przez psychoterapeutów DMP bardzo szeroko. Mieszczą się w nim zarówno postawa ciała, gest, oddech, naturalny, spontaniczny ruch,  taniec improwizowany, bezruch, jak i różnego rodzaju sekwencje ruchowe i taneczne.

Ruch i aspekt cielesny w procesie psychoterapii

Włączenie szeroko pojętego ruchu i aspektu cielesnego w proces psychoterapii pozwala na poznanie reakcji ciała i otworzenie się na płynące z niego odczucia. Może być sposobem na   głębsze zozumienie samego siebie.  Pozwala również zwiększyć dostęp do pełniejszego odczuwania i wyrażania emocji a także wykorzystania swoich możliwości. Ruch pomaga przygotować się do nazywania trudnych emocji. Daje również dostęp do nieświadomych uczuć, które choć często wyparte, ale wciąż istnieją w ciele. Ruch pobudza wyobraźnię, umożliwia tworzenie i przeżywanie nowych doświadczeń.

Ruch i słowo

Ruch i słowo - niewerbalne i werbalne interwencje w Psychoterapii Tańcem i Ruchem - są równie istotne. Uzupełniają się wzajemnie. Stosuje się je w różnym zakresie w zależności od potrzeb i gotowości konkretnego pacjenta. Zwykle w trakcie sesji ruch przeplata się z omawianiem pojawiających się w związku z nim treści. Terapeuta swoimi pytaniami czy interpretacjami pomaga pogłębić ich zrozumienie. Może też angażować się w ruch razem z pacjentem i oprócz reakcji słownych, proponować doświadczenia ruchowe.  Terapeuta często porusza się, aby wspierać odzwierciedlać i rozwijać ruch pacjenta. Uważny terapeuta zawsze dostosowuje sposób bycia z pacjentem do aktualnej sytuacji.

Terapeuta tańcem i ruchem może czerpać inspiracje z różnych technik ruchu i tańca:

• improwizacje
  • ruch autentyczny
  • Body mind centering
  • wizualizacja w ruchu
  • prace z rozwojowymi wzorcami ruchowymi
  • doświadczenie różnych jakości ruchu
  • tańce w kręgu

Podczas psychoterapii nie ma nauki sekwencji tanecznych. Stąd wcześniejsze doświadczenie taneczne nie jest potrzebne. Ważne jest wsłuchanie się we własne ciało i pozwolenie mu na ruch, który będzie prawdziwy, a nie ładny.

Psychoterapia Tańcem i Ruchem jest wykorzystywana z sukcesem zarówno w pracy z osobami cierpiącymi na różnego rodzaju zaburzenia, jak również w pracy z ludźmi zdrowymi, którzy chcą się rozwijać i coraz pełniej wyrażać siebie.