Szkolenia

LABAN/BARTENIEFF- STUDIUM ŚWIADOMEGO RUCHU

Warszawa, luty-czerwiec 2020

Cykl 5 weekendów, przeznaczony dla osób, które szukają nowych, ucieleśnionych sposobów własnego rozwoju przez eksplorowanie ruchu w metodzie Laban/Bartenieff, poznając jej strukturę i idee. Także dla osób, które zawodowo chcą zgłębiać język ruchu.
Najbardziej roztańczona oferta ośrodka Iba. I jednocześnie głęboki trening świadomości, zorganizowany wokół modelu języka ruchu, który jest w metodzie Laban/Bartenieff odbiciem modelu ludzkiego doświadczenia w sferach relacji, myślenia, odczuwania i emocji.

Prowadząca: Katarzyna Dańska

Więcej informacji: https://terapiatancem-iba.pl/weekendowa-praktyka-laban-bartenieff/

PROJEKTOWANIE SCENARIUSZY ZAJĘĆ DO PRACY Z GRUPAMI W OPARCIU O ANALIZĘ RUCHU I ELEMENTY TERAPII TAŃCEM I RUCHEM

WARSZAWA, 21-22 marca 2020

Szkolenie skierowane jest do osób, które pracują lub przygotowują się do pracy z dziećmi, młodzieżą lub dorosłymi (nauczyciele, pedagodzy, pracownicy socjalni, instruktorzy, arteterapeuci, terapeuci).
Korzyścią z udziału w szkoleniu jest poznanie etapów potrzebnych do zbudowania efektywnego scenariusza zajęć uwzględniających ruch/pracę z ciałem i tematy psychologiczne, poznanie konkretnych, kreatywnych ćwiczeń z analizy ruchu R. Labana (na jego strukturze bazowała np. W. Sherbourne) oraz ćwiczeń związanych z relacjami w grupie. Ważną częścią szkolenia jest doskonalenie umiejętności budowania niewerbalnego kontaktu z grupą i odczytywania tego, co komunikuje grupa pomiędzy słowami. Uczestnicy na koniec szkolenia przygotowują autorski scenariusz zajęć i otrzymują informację zwrotną od prowadzącej. Cele szkolenia to m.in.: poznanie elementów potrzebnych do zbudowania efektywnego przebiegu zajęć, poznanie wybranych kategorii ruchowych z Analizy Ruchu R. Labana, na bazie których można projektować ćwiczenia związane z określonym tematem, poszerzenie kompetencji zawodowych o poznanie konkretnych ćwiczeń związanych z relacjami (m.in integracja, współpraca, zaufanie, różne role w grupie), doskonalenie wybranych technik z terapii tańcem i ruchem, które umożliwiają budowanie dobrego kontaktu z Grupą, rozwinięcie umiejętności doboru ćwiczeń ruchowych dla swoich grup, zbudowanie autorskiego scenariusza.

Prowadząca: Aga Sokołowska, Więcej informacji na FB LINK oraz na stronie LINK

ZASTOSOWANIE TECHNIK TERAPII TAŃCEM I RCUHEM W PRACY Z GRUPAMI

Warszawa, 21-22.03.2020

Uczestnicy szkolenia dowiedzą się w jaki sposób komunikacja niewerbalna i zbudowane na niej doświadczenia taneczno-ruchowe mogą być pomocne w poznawaniu siebie, uruchamianiu przepływu i budowaniu spójności grupy. Przyjrzą się procesom zachodzącym w grupie i wzmocnią swoje umiejętności prowadzenia grupy w oparciu o sygnały niewerbalne. Szkolenie jest praktyczne, oparte na uczeniu się poprzez doświadczenie i w odniesieniu do konkretnych sytuacji zawodowych.
Szkolenie przeznaczone jest dla psychologów, terapeutów zajęciowych, pracowników ośrodków pomocy społecznej i warsztatów terapii zajęciowej, trenerów, arteterapeutów, muzykoterapeutów, osób pracujących z grupami.

Prowadząca: Izabela Guzek.

Więcej informacji: https://terapiatancem-iba.pl/zastosowanie-technik-terapii-tancem-i-ruchem-w-pracy-z-grupami/

Kontakt i zapisy: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript., tel: 600 390 008

TERAPIA TAŃCEM I RUCHEM DLA DZIECI ZE SPECJALNYMI POTRZEBAMI EDUKACYJNYMI

Warszawa 25 - 26.04.2020

Szkolenie przybliży rolę komunikacji niewerbalnej i możliwości opierania się na niej w lepszym rozumieniu zachowań dzieci, nawiązywaniu z nimi kontaktu i tworzeniu narzędzi terapeutycznych wspomagających ich rozwój. Uczestnicy poznają oparte na ruchu, zabawie, rytmie i tańcu ćwiczenia wspierające rozwój fizyczny, emocjonalny i społeczny dzieci. Poznają elementy zastosowania terapii tańcem i ruchem w pracy z dziećmi z autyzmem, niepełnosprawnością i ADHD.
Szkolenie skierowane do terapeutów dziecięcych, terapeutów tańcem i ruchem, psychologów, terapeutów integracji sensorycznej, arteterapeutów, nauczycieli i innych osób pracujących lub zainteresowanych pracą z dziećmi.

Prowadząca: Izabela Guzek

Więcej informacji: https://terapiatancem-iba.pl/terapia-tancem-i-ruchem-z-dziecmi/

Kontakt i zapisy: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript., tel 600 390 008

ROCZNY KURS: ŚWIADOME CIAŁO I JĘZYK RUCHU. POŁĄCZENIE LABAN/BARTENIEFF MOVEMENT SYSTEM (LBMS) Z TECHNIKAMI TERAPII TAŃCEM I RUCHEM W PRACY Z LUDŹMI

Warszawa, czerwiec 2020 - lipiec 2021

Program kursu został zaprojektowany tak, aby uczył ucieleśnionego prowadzenia grupy lub pracy indywidualnej, umiejętności stosowania interwencji ruchowych w połączeniu z tematami psychologicznymi oraz pracy z narzędziami rozwijania świadomości ruchu. Umiejętności te mogą być wykorzystywane zarówno w pracy własnej oraz we wspieraniu innych w korzystaniu z transformującej siły ruchu. Podczas programu uczymy jak budować procesy indywidualne i grupowe w oparciu o wiedzę pochodzącą z Laban/Bartenieff Movement System – LBMS (nt. pracy z wzorcami i strategiami ruchowymi oraz wiedzę z obszaru Terapii Tańcem i Ruchem – DMT (nt. relacji i terapeutycznej roli ruchu).
Kurs skierowany jest do osób zainteresowanych i zmotywowanych do nauki języka ruchu i sposobów pracy ze sobą i innymi ludźmi opartych na LBMS i terapii tańcem. Na kurs zapraszamy osoby, które mają doświadczenie (min 16 godzin w pracy opartej o terapię tańcem i ruchem lub LBMS z prowadzącą/cym posiadającym wykształcenie w tym zakresie) i dążą do rozwoju swoich umiejętności osobistych i zawodowych.
Szkolenie jest wyjątkowe, ponieważ łączy aspekty LBMS z aspektami DMT w celu twórczego zastosowania ich w różnych dziedzinach życia osobistego i zawodowego. Atutem jest wieloletnie doświadczenie i wiedza trenerek prowadzących: wieloletnie, międzynarodowe i pochodzące z dziedzin: LBMS, terapii tańcem i ruchem, superwizji, coachingu, terapii somatycznej i edukacji. Karen Studd uczy w Stanach Zjednoczonych, Kanadzie, Europie, Meksyku, Chinach i Izraelu, jest współautorką książki ”EveryBody is a Body”.

Prowadząca: Karen Studd i Aga Sokołowska, więcej informacji na FB: LINK oraz na stronie: LINK

PRACA Z EMOCJAMI W PRAKTYCE COACHA I TRENERA W OPARCIU O JĘZYK RUCHU LABAN/BARTENIEFF I PRACĘ Z CIAŁEM

Wrocław 12-13.09.20

Szkolenie umożliwia rozwój dialogu pomiędzy sferą poznawczą a sygnałami płynącymi z ciała, rozwija twórcze myślenie prawopółkulowe i uczy, jak można wykorzystać ucieleśnienie i ruch w pracy z emocjami z klientem i grupą. Opiera się o analizę ruchu R. Labana i I.Bartenieff, elementy terapii tańcem i pracę z metaforą ruchową. Skierowane jest do osób, które pracują lub zamierzają podjąć pracę indywidualną lub z grupą. Uczestnikami mogą być również osoby, które interesuje rozwój własny i chcą poszerzyć własne umiejętności radzenia sobie z emocjami w życiu codziennym. Dostarcza praktycznego doświadczenia i wiedzy o związku ciała i ruchu z psychiką, ze szczególnym uwzględnieniem pracy z emocjami. Stwarza możliwość rozwoju kompetencji osobistych i zawodowych w zakresie umiejętności ucieleśnienia, empatii kinestetycznej, obserwacji ruchu i pełniejszego zrozumienia drugiego człowieka/grupy, co wpływa na wsparcie procesów rozwojowych i coachingowych.

Agnieszka Sokołowska -psychoterapeutka i superwizorka tańcem i ruchem, nauczycielka języka ruchu ze specjalizacją w podejściu Laban Bartenieff Movement System, współautorka rocznego Kursu: Świadome ciało, język ruchu. Laban bartenieff Movement System i elementy terapii tańcem w pracy z ludźmi, prowadzonego z amerykańską nauczycielką Karen Studd.

Zapisy: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript., +48 604 537 533 ; www.agasokolowska.com; Link - https://www.facebook.com/events/487452815541195/

Roczny Kurs Technik Terapii Tańcem i Analizy Ruchu

Warszawa, wrzesień 2020 - marzec 2021

Na tym kursie rozwiniesz umiejętność kreatywnego wykorzystywania ruchu, tańca i świadomości ciała w pracy z ludźmi. Doświadczeniowo i teoretycznie poznasz związek ciała z psychiką. Nauczysz się projektować ćwiczenia łączące ekspresję ciała z myśleniem i emocjami. Poznasz konkretne techniki terapii tańcem i analizy ruchu. Rozwiniesz empatię kinestetyczną, umiejętność obserwacji ruchu, poszerzysz własny repertuar ruchowy. Staniesz się bardziej spójnym, osadzonym we własnym ciele, uważnym prowadzącym.

Kurs składa się z: 3-dniowego Treningu Wprowadzającego, 6 szkoleniowych zjazdów weekendowych, pracy własnej i w zespołach koleżeńskich oraz konsultacji indywidualnych.
Ten mocno praktyczny Kurs skierowany jest do osób pracujących lub przygotowujących się do pracy z ludźmi w obszarze terapii, edukacji i rozwoju osobistego oraz kształcenia ruchowego.

Prowadzące: Izabela Guzek, Katarzyna Dańska

Poznaj niektórych absolwentów Kursu: https://terapiatancem-iba.pl/absolwenci-naszego-kursu/
Więcej informacji: http://terapiatancem-iba.pl/kurs/

JĘZYK RUCHU. ZANURZENIE W ANALIZĘ RUCHU R. LABANA. 2 CZĘŚCI

Warszawa, 7-8.11.2020 oraz 6-7.02.2021 ( Sobota – 10.00- 18.00, niedziela 10.00-14.30)

Szkolenie składa się z dwóch części (34godzin dydaktycznych) i pracy własnej pomiędzy nimi. Pozwala poznać kompleksowe podejście Rudolfa Labana, który „przetłumaczył” fascynujący język ruchu na słowa i tematy życiowe oraz zdobyć wiedzę o głębokim połączeniu ciała z psychiką. Szkolenie daje możliwość poznania i świadomego doświadczenia pierwszego i naturalnego języka ruchu i jego związku zarówno z emocjami jak i myśleniem, odkrywania co często nieświadomie „mówi” się przez ciało. Szkolenie daje konkretną wiedzę, rozwija umiejętności praktyczne i stwarza okazję, by poznać zaawansowany sposób rozumienia, twórczej pracy, przejścia różnych procesów w ruchu, które są zarówno w strukturze jak i pełne kreatywności. Program ma spójną logikę. Pomiędzy modułami jest do wykonania praca własna (ruchowa i poznawcza). By wziąć udział w szkoleniu potrzebne jest wcześniejsze doświadczenie w praktyce świadomego ruchu.