Szkolenia

OBRAZ CIAŁA. SZKOLENIE ONLINE DLA TERAPEUTÓW I OSÓB PRACUJĄCYCH W PODEJŚCIU CIAŁO/UMYSŁ

Szkolenie online. 24 kwietnia 2021, godz. 10:00-13:00

Obraz ciała jest uwewnętrznioną matrycą relacji z Ja cielesnym. Na szkoleniu dowiesz się jak pracować z trzyczęściowym modelem Obrazu, by wzmacniać u twoich klientów pozytywną więź z własnym ciałem.

Prowadząca: Katarzyna Dańska, Ośrodek Terapii Tańcem i Ruchem Iba

Więcej informacji i zapisy: https://terapiatancem-iba.pl/obraz-ciala-szkolenie/

Szkolenie online, 24 kwietnia 2021, godz. 10-13

CIAŁO I RUCH W PRACY Z EMOCJAMI

Szkolenie online. 10 maja - 21 czerwca 2021, poniedziałko 18:00-20:00

Emocje się czuje. A czucie dotyczy ciała. Dlatego przez świadomy ruch i pracę z ciałem możesz pomóc innym w pełnym przeżywaniu i transformowaniu emocji. Ze szkolenia skorzystasz jeśli pracujesz z ludźmi jako lider, terapeuta, facylitator, pedagog, psycholog. Szkolenie koncentruje się na technikach pracy z ciałem i ruchem, które rozwijają zdolność rozpoznawania, wyrażania i regulowania własnych emocji, oraz emocji osób, którym zawodowo towarzyszysz.

Prowadzące: Izabela Guzek i Katarzyna Dańska, Ośrodek Terapii Tańcem i Ruchem Iba

Więcej informacji na stronie https://terapiatancem-iba.pl/kurs/ i FB https://www.facebook.com/events/339081394130895

Kontakt i zapisy: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript., tel 600 390 008

SZKOLENIE Z JĘZYKA RUCHU. ZANURZENIE W PRAKTYKĘ I TEORIĘ, VII EDYCJA, DWIE CZĘŚCI

WARSZAWA, 10-11.04.2021 oraz 15-16.05.2021 ( Sobota – 10.00- 18.00, niedziela 10.00-14.30)

Szkolenie składa się z dwóch części (34godzin dydaktycznych) i pracy własnej pomiędzy nimi. Pozwala poznać kompleksowe podejście Rudolfa Labana, który „przetłumaczył” fascynujący język ruchu na słowa i tematy życiowe oraz zdobyć wiedzę o głębokim połączeniu ciała z psychiką. Szkolenie daje możliwość poznania i świadomego doświadczenia pierwszego i naturalnego języka ruchu i jego związku zarówno z emocjami jak i myśleniem, odkrywania co często nieświadomie „mówi” się przez ciało. Szkolenie daje konkretną wiedzę, rozwija umiejętności praktyczne i stwarza okazję, by poznać zaawansowany sposób rozumienia, twórczej pracy, przejścia różnych procesów w ruchu, które są zarówno w strukturze jak i pełne kreatywności. Program ma spójną logikę. Pomiędzy modułami jest do wykonania praca własna (ruchowa i poznawcza). By wziąć udział w szkoleniu potrzebne jest wcześniejsze doświadczenie w praktyce świadomego ruchu.

Agnieszka Sokołowska -psychoterapeutka i superwizorka tańcem i ruchem, nauczycielka języka ruchu ze specjalizacją w podejściu Laban Bartenieff Movement System, współautorka rocznego Kursu: Świadome ciało, język ruchu. Laban bartenieff Movement System i elementy terapii tańcem w pracy z ludźmi, prowadzonego z amerykańską nauczycielką Karen Studd.

Prowadząca: Aga Sokołowska, Więcej informacji  na stronie  LINK oraz na FB LINK

Informacje i zapisy: kontakt@agasokolowska.com

KURS TECHNIK TERAPII TAŃCEM I ANALIZY RUCHU

Trening Wprowadzający w Wytwórni Ciszy w Brzozówce k/Uniejowa i 6 zjazdów weekendowych w Warszawie., wrzesień 2021 - marzec 2022

Na tym Kursie rozwiniesz umiejętności kreatywnego wykorzystywania ruchu, tańca i świadomości ciała w pracy z ludźmi. Poznasz związek ciała z psychiką. Nauczysz się projektować ćwiczenia łączące ekspresję ciała z myśleniem i emocjami. Rozwiniesz empatię kinestetyczną, umiejętność obserwacji ruchu, poszerzysz własny repertuar ruchowy. Kurs jest mocno praktyczny. Już w jego trakcie sprawdzisz to, czego się uczysz. Będziesz mieć swój zespół koleżeński, dziennik obserwacji niewerbalnych i wiele wspierających narzędzi. Kurs rozpoczyna się wyjazdowym Treningiem Wprowadzającym, na którym osobiście doświadczysz technik terapii tańcem i ruchem.

ROCZNY KURS: ŚWIADOME CIAŁO I JĘZYK RUCHU. POŁĄCZENIE LABAN/BARTENIEFF MOVEMENT SYSTEM (LBMS) Z TECHNIKAMI TERAPII TAŃCEM I RUCHEM W PRACY Z LUDŹMI - TRZECIA EDYCJA

WARSZAWA, czerwiec 2021 - lipiec 2022

Program kursu został zaprojektowany tak, aby uczył ucieleśnionego prowadzenia grupy lub pracy indywidualnej, umiejętności stosowania interwencji ruchowych w połączeniu z tematami psychologicznymi oraz pracy z narzędziami rozwijania świadomości ruchu. Umiejętności te mogą być wykorzystywane zarówno w pracy własnej oraz we wspieraniu innych w korzystaniu z transformującej siły ruchu. Podczas programu uczymy jak budować procesy indywidualne i grupowe w oparciu o wiedzę pochodzącą z Laban/Bartenieff Movement System – LBMS (nt. pracy z wzorcami i strategiami ruchowymi oraz wiedzę z obszaru Terapii Tańcem i Ruchem – DMT (nt. relacji i terapeutycznej roli ruchu).

Kurs jest afiliowany przez międzynarodową organizację WholeMovement. Jest skierowany jest do osób zainteresowanych i zmotywowanych do nauki języka ruchu i sposobów pracy ze sobą i innymi ludźmi opartych na LBMS i terapii tańcem. Na kurs zapraszamy osoby, które mają doświadczenie (min 16 godzin w pracy opartej o terapię tańcem i ruchem lub LBMS z prowadzącą/cym posiadającym wykształcenie w tym zakresie) i dążą do rozwoju swoich umiejętności osobistych i zawodowych.
Szkolenie jest wyjątkowe, ponieważ łączy aspekty LBMS z aspektami DMT w celu twórczego zastosowania ich w różnych dziedzinach życia osobistego i zawodowego. Atutem jest wieloletnie doświadczenie i wiedza trenerek prowadzących: wieloletnie, międzynarodowe i pochodzące z dziedzin: LBMS, terapii tańcem i ruchem, superwizji, coachingu, terapii somatycznej i edukacji. Karen Studd uczy w Stanach Zjednoczonych, Kanadzie, Europie, Meksyku, Chinach i Izraelu, jest współautorką książki ”EveryBody is a Body”.

Prowadząca: Karen Studd i Aga Sokołowska, więcej informacji na FB: LINK oraz na stronie: LINK

PROJEKTOWANIE SCENARIUSZY ZAJĘĆ DO PRACY Z GRUPAMI W OPARCIU O ANALIZĘ RUCHU I ELEMENTY TERAPII TAŃCEM I RUCHEM

WARSZAWA, 11-12 września 2021

Szkolenie skierowane jest do osób, które pracują lub przygotowują się do pracy z dziećmi, młodzieżą lub dorosłymi (nauczyciele, pedagodzy, pracownicy socjalni, instruktorzy, arteterapeuci, terapeuci).
Korzyścią z udziału w szkoleniu jest poznanie etapów potrzebnych do zbudowania efektywnego scenariusza zajęć uwzględniających ruch/pracę z ciałem i tematy psychologiczne, poznanie konkretnych, kreatywnych ćwiczeń z analizy ruchu R. Labana (na jego strukturze bazowała np. W. Sherbourne) oraz ćwiczeń związanych z relacjami w grupie. Ważną częścią szkolenia jest doskonalenie umiejętności budowania niewerbalnego kontaktu z grupą i odczytywania tego, co komunikuje grupa pomiędzy słowami. Uczestnicy na koniec szkolenia przygotowują autorski scenariusz zajęć i otrzymują informację zwrotną od prowadzącej. Cele szkolenia to m.in.: poznanie elementów potrzebnych do zbudowania efektywnego przebiegu zajęć, poznanie wybranych kategorii ruchowych z Analizy Ruchu R. Labana, na bazie których można projektować ćwiczenia związane z określonym tematem, poszerzenie kompetencji zawodowych o poznanie konkretnych ćwiczeń związanych z relacjami (m.in integracja, współpraca, zaufanie, różne role w grupie), doskonalenie wybranych technik z terapii tańcem i ruchem, które umożliwiają budowanie dobrego kontaktu z Grupą, rozwinięcie umiejętności doboru ćwiczeń ruchowych dla swoich grup, zbudowanie autorskiego scenariusza.

Prowadząca: Aga Sokołowska, Więcej informacji  na stronieLINK

Informacje i zapisy: kontakt@agasokolowska.com